"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Program

Vi har program på grundnivå, avancerad nivå och mot internationella studenter. De olika grupperna har olika förutsättningar och därför måste också innehållsurval och utformning skilja sig åt. Hur innehållet disponeras är dock detsamma för alla målgrupper, eftersom sidtypen i publiceringsverktyget är standardiserad för att uppgifter ska kunna hämtas från Selma och presenteras på rätt sätt.

Besöksanledning

  • Se vilka program universitetet har.
  • Få information om program.
  • Inspiration.
  • Veta mer om yrket.
  • Söka till program.

Målgrupper

  • Gymnasieelever.

Programsidans delar

En programsida måste svara upp mot flera besöksanledningar och ska därför utformas som lite av en ”samlingsportal”  

1. Programmet eller kursens namn, snabbfakta och anmälanknapp

Det här är uppgifter som hämtas från Selma och därför bara kan ändras av en Selmaredaktör och inte en webbredaktör.

Längst upp på sidan visas:

  • Utbildningens namn.
  • Snabbfakta (korta fakta om utbildningen: högskolepoäng, hur lång utbildningen är och vilken termin den startar)
  • länk "För dig som är student på programmet eller kursen" som leder till en valfritt utpekad sida för befintliga studenter på programmet.

Under anmälningsperioden syns här också en knapp för anmälan.

2. Sammanfattning av utbildningen/Abstract

Sammanfattningen är det första som läsaren ser på en programsida, och måste därför fånga kärnan av utbildningen. Vad den bör innehålla varierar dels utifrån vilken målgruppen är, dels utifrån var vi befinner oss i årshjulet.

Obs! Sammanfattningen får innehålla max 400-450 tecken.

3. Antagen till programmet

När antagningsbesket publiceras på antagning.se visas här en länk till välkomstbrevet för programmet.

Nyantagna studenter vill snabbt ha information om vad som gäller för den utbildning de antagits till. Se välkomstbrevet som sista rycket i rekryteringsprocessen. Brevet kan ge svar på frågor, inspirera till att plugga på just din utbildning och vara avgörande för om hen väljer att börja här eller vid en annan högskola. 

På Aurora hittar du tips, mallar och instruktioner för välkomstbreven.

4. Film eller intervju

Alla program ska ha antingen en film eller en intervju direkt under sammanfattningen. Precis som med annat innehåll är det viktigt att fundera över syftet med filmen – varför ska filmen vara med och vad ska den berätta? Vilken känsla vill du förmedla? Läs mer om att kommunicera med film. Om det finns både film och intervju för programmet väljer du att presentera filmen här om

  • filmen är nygjord
  • representativ för programmet
  • håller en hög kvalitet

Annars lägger du intervjuer för programmet på den här platsen.

Om filmen läggs efter sammanfattningen kan eventuella intervjuer istället läggas längst ner på sidan som puffar.

5. Under utbildningen/What you will study

Rubriken är obligatorisk och läggs in på alla programsidor och går inte att ta bort.

Innehållet under den här rubriken förklarar kort, konkretiserande och målgruppsanpassat hur utbildningen går till och är upplagd. Lyft och visa tydligt det specifika och unika med programmet. Varför är programmet bra och varför ska läsaren välja just det, just hos oss? Har programmet mycket praktik? Ett upplägg som ger någon form av specialkunskaper? Intressanta kurser eller många valbara kurser? Roliga samarbeten? Lyft, och skriv fram!

Skriv kort!

Tänk på läsaren på webben och besöksanledningarna och skriv korta stycken (max 600 tecken) och sammanfattande mellanrubriker. Mellanrubriken ska sammanfatta det ämne som stycket berättar om - det ska i princip vara möjligt att få en uppfattning av programmets innehåll enbart genom att läsa mellanrubrikerna.

Länka vidare

Vill du berätta lite mer utförligt om något speciellt? Skriv en kort sammanfattning på den här sidan och länka vidare till en komplementsida. Då kan den som är mer intresserad av just det här gå vidare till den sidan, medan den som är på jakt på annan information inte går vilse i texten. (Ett exempel kan du se i bilden över en sida här nedanför.)

6. Programöversikt

För de flesta program passar det med en övergripande sammanfattning av de kurser som läses under år 1, år 2 osv. Vissa program kan behöva presentera specifika kurser eftersom den presumtiva studenten sannolikt jämför utbildningens innehåll med andra lärosäten.

I anslutning till programöversikten finns länk till utbildningsplanen. Länken hämtas automatiskt från Selma och går inte att ändra i Episerver.

7. Efter utbildningen / Career opportunities

Rubriken är obligatorisk och läggs in på alla programsidor och går inte att ta bort.

Innehållet under den här rubriken förklarar kort, konkretiserande och målgruppsanpassat vad som händer efter utbildningen och vilka olika möjligheter som finns. Vad som ska lyftas här är mycket beroende på vilken målgruppen är.

Längst ner under rubriken visas uppgift om examen. Uppgiften hämtas automatiskt från Selma och går inte att ändra i Episerver. Information om examen ska alltså inte presenteras i brödtexten i Episerver.

Skriv kort!

Tänk på läsaren på webben och besöksanledningarna och skriv korta stycken (max 600 tecken) och sammanfattande mellanrubriker. Mellanrubriken ska sammanfatta det ämne som stycket berättar om - det ska i princip vara möjligt att få en uppfattning av programmets innehåll enbart genom att läsa mellanrubrikerna.

Länka vidare

Vill du berätta lite mer utförligt om något speciellt? Skriv en kort sammanfattning på den här sidan och länka vidare till en komplementsida. Då kan den som är mer intresserad av just det här gå vidare till den sidan, medan den som är på jakt på annan information inte går vilse i texten. (Ett exempel kan du se i bilden över en sida här nedanför.)

8. Anmälan och behörighet/Application and eligibility

Rubriken är obligatorisk, finns på alla program. All information hämtas från Selma och redigeras där.

Informationen under rubriken Anmälan och behörighet/Application and eligibility visar till exempel behörighet, urval, studieort och undervisningsspråk samt länk till antagning.se resp. universityadmissions.se. Här visas även en universitetsgemensam text om studieavgifter.

9. Inriktningsbeskrivning

Vissa program har olika inriktningar som visas i en utfällbar meny under Anmälan och behörighet. Här ska du kort beskriva skillnaden mellan de olika inriktningarna, och om det är något speciellt man behöver tänka på innan man anmäler sig.

10. Rubrik för programspecifik antagnings- eller urvalsprocess

Om programmet har speciell antagnings- eller urvalsprocess och det behöver förtydligas, går det att göra här. Där går det att beskriva hur eventuella arbetsprov, intervjuer, antagningsprov eller speciell urvalsprocess går till.

Detta ska INTE användas av alla program, utan gäller enbart program som till exempel Läkarprogrammet, Kandidatprogrammet i fri konst och Arkitektprogrammet.

11. Byta till Umeå – senare del av program

Text om Senare del-tillfällen

12. Vanliga frågor/Frequently asked questions

Rubriken är inte obligatorisk men vi rekommenderar att den finns med.
Underrubrik H2 - rubriken finns med i På-sidan menyn.

Lyft fram vanliga frågor och ge korta svar, om till exempel antagningsstatistik, vilken möjlighet studenter har att åka på praktik eller hur det speciella antagningsprovet går till.

13. Kontakta oss / Contact us

Rubriken och formuläret genereras automatiskt. Här är ett kontaktfält för att underlätta för läsaren att komma i kontakt med rätt person som kan ge rätt svar, snabbt. Formuläret är förberett för att kunna skicka frågorna till Infocenter.

Om inte formuläret går till Infocenter postas stället frågor till en utpekad kontaktperson. Uppgifter hämtas från Selma så alla uppgifter uppdateras av en Selmaredaktör. 

14. Relaterad information

Text om institutionens/programmets relaterat innehåll

15. Puffpaket – universitetesgemensamt innehåll

Längst ner på sidan finns en yta med 6 stycken puffar med avslutande gemensam information från Umeå universitet. Dessa puffar väljs ut och redigeras av Kommunikationsenheten och har olika innehåll beroende på vilken sida de visas på. Det finns idag fyra olika paket - ett paket för program avancerad nivå, ett för program på grundnivå, ett för kurser samt ett paket för ämnessidor.

Sidans delar 1-15

innehallsguide-sidtyp-programsida.png

Grund, avancerat och internationellt

Senast uppdaterad: 2019-12-19