"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskningsprojekt och doktorandprojekt

Sidtypen forskningsprojekt används för att presentera ett forsknings- eller doktorandprojekt för besökare på vår externa webb. Medlemmar i projekt kan själv redigera texten på sidan. På webben ska vi på ett så transparent sätt som möjligt berätta för besökare om vår forsknings bredd och djup. I samband med att ett projekt beviljas medel eller resurser bör det läggas in i episerver.

Besöksanledningar

  • Läsa om forskning, senaste rön och pågående projekt
  • Hitta projekt och forskare för samarbeten
  • Hitta kontaktuppgifter
  • Fråga en expert

Målgrupp

  • Forskare utanför Umeå universitet
  • Beslutsfattare och forskningsfinansiärer
  • Presumtiva medarbetare
  • Näringsliv och samhälle

Definition av forskningsprojekt

  • Projektet har en forskningsledare med överordnad roll av mer eller mindre formellt reglerat slag.
  • Projektet har ett tydligt syfte
  • Har bestämda resurser och en budget
  • Pågår under en begränsad tid
  • Merparten av projektmedlemmarna är anställda eller anknutna vid Umeå universitet

Sidans delar 

1. Ingress och sammanfattning

Högst upp på sidan får besökaren en kortfattad sammanfattning av vad forskningsprojektet eller doktorandprojektet handlar om. De centrala delarna i projektet beskrivs på ett populärvetenskapligt sätt för att locka till mer läsning.

Tänk på att sidans övre delar bör ha ett språk anpassat för en bred allmänhet. Ett mer avancerat språk kan användas längre ner på sidan.

2. Projektansvarig och projektmedlemmar

Här taggas de personer som leder respektive medverkar i projektet. Det är möjligt att välja en annan rubrik än projektledare, t.ex. projektansvarig, forskningsledare eller liknande. 

Projektmedlemmar som finns i personalkatalogen som anställda eller anknutna visas upp med bild, namn, titel och kontaktuppgifter. Externa personer som medverkar i forskningsprojekt läggs upp i Episerver och kan sedan taggas och visas på samma sätt som anställda/anknutna.

Om det gäller ett doktorandprojekt rekommenderar vi doktoranden står som projektansvarig och rubriken blir då doktorand. Handledaren läggs då in i fältet handledare och eventuella bihandledare listas som projektmedlemmar. 

När en person är taggad i ett forskningsprojekt visas det på den personliga sidan under fliken Forskning. 

3. Projektöversikt

I denna ruta finns snabbfakta om projektet. Start och slutdatum ska alltid anges. Slutdatumet går att ändra i efterhand om projektet förlängs. Finns det extern finansiering ska detta anges med finansiär medan det är valfritt att lägga in storlek på anslaget. Forskningsämnen, se dokument med lista över dessa. Vill du använda nyckelord läggs de in av webbredaktören.

4. Projektbeskrivning

En längre och mer detaljerad beskrivning av vad projektet arbetar med och varför. Max 2000 tecken, 400-600 tecken per stycke för läsbarhetens skull. 

Tänk på att inte göra projektbeskrivningen alltför lång och använd gärna mellanrubriker för att underlätta för läsaren. Se exemplet nedan. 

Bland annat av tillgänglighetsskäl får inte engelsk text finnas på den svenska delen av Umu:s webb. Undantag kan göras för rubriker.

5. Puffar till annat innehåll

Lägg gärna puffar till publikationer, forskningsämnet eller grupper knutna till projektet. Om projektet har en extern webbplats eller det finns andra webbsidor som är relevanta för projektet kan puffar läggas till dessa.

 

Exempel forskningsprojekt

Storskalig analys av träds simultana utveckling i tid och rum under förändrade klimatbetingelser

En datamodell över hur träd växer ska göra det möjligt att uppfatta klimatförändringar som påverkar skogen.

Senast uppdaterad: 2019-12-13