"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tips på nyhetsvinklar

Det kan ibland vara svårt att komma på en bra vinkel för sin nyhet på egen hand. Som lite hjälp på traven har vi här samlat tips för nyheter inom områdena utbildning och forskning.

Nyheter om våra utbildningar

Nyheter som handlar om utbildning kan handla om nya utbildningar, att vi är bra på att ta emot studenter, vi har hög kvalitet på utbildningar mm. Försök besvara underrubrikerna Vad kan man bli? eller Hur ser framtiden ut? när det är relevant.

En genrebild som gestaltar utbildningsämnet lyfter nyheten. Undvik att inleda rubriken med "Nytt program ...", börja hellre med det nya ämnesområdet. Citera hellre programmets huvudlärare eller en studievägledare snarare än programansvarig eller prefekt. Länka också till programsidan och gör ett kontaktblock till lämplig person, här är programansvarig aktuell.

Exempel på användningsområden:

  • Designhögskolan bäst i världen – igen
  • Ny internationell masterutbildning startar inom ...
  • Snabbspår för invandrade läkare, Umeå universitet stiger i ranking.

Forskningsnyheter

För nyheter som har allmänheten som målgrupp kan det vara bra att fundera på hur du kan svara på frågorna Varför är detta viktigt för mig? och Hur bidrar Umeå universitet till allmänhetens bästa genom denna forskning?. Som läsare ska jag förstå varför detta forskningsrön är viktigt för samhället. Skriv gärna intresseväckande och med en mer populärvetenskaplig vinkel.

Om du vill skriva om ett nytt forskningsanslag som beviljats, fundera över varför informationen är viktig för målgruppen och vilken information läsaren kan vara intresserad av. Till exempel kan en nyhet av det slaget vara intressant om nyheten beskriver den forskning som pengarna ska komma till nytta för samt forskarens tidigare arbete.

Använd dig av relaterad information i puffytan, genrebilder och faktarutor. Skriv en rubrik som väcker intresse och inte lägger fokus på Nytt anslag…

 Försök om möjligt att skriva samlade nyheter om det är flera vid Umeå universitet som beviljats anslag i samma utlysning. Fundera annars på om det kanske hellre är lämpligare att skriva en intern nyhet.

 

Exempel

Senast uppdaterad: 2019-11-20